Безплатна доставка

  • До адрес за поръчка над 100 лв
  • До офис за поръчка над 20 лв. 
Меню
Меню
Добавките, които трябва да избягваме преди лягане и тези, които ще ни помогнат да заспим по- бързо

31.08.2022 15:29:32

Добавките, които трябва да избягваме преди лягане и тези, които ще ни помогнат да заспим по- бързо

Здравейте приятели, продължаваме да изпълняваме вашите желание и да пишеш по темите, които пожелахте. Днес ще си поговорим за добавките, които пречат на съня и определено трябва да избягвате и тези, които ще ви помогнат да спите като бебе.

dobur_sun.jpg

Докато някои добавки са предназначени да работят синергично със съня, други са предназначени да асимилират и работят през деня. Дори когато става въпрос за витамини и минерали. като тези от група В и магнезий, времето е фактор, който влияе върху усвояването на хранителната добавка и потенциалните странични ефекти.

За да извлечете максимума от вашите добавки, без да жертвате съня, си струва да определите най-добрите часове през деня, за да ги приемате. И така, кои добавки трябва да избягвате да приемате преди лягане?

Възможно ли е вашите добавки да ви държат будни през нощта?

Безсънието има множество потенциални причини, но ако приемате добавки преди лягане и се мъчите да заспите, причината може да са хранителните вещества, които усвоявате. Пълноценният нощен сън всяка вечер е от решаващо значение за постигане на целите ви и доброто ви здраве. Освен това изглеждате и се чувствате по най-добрия начин със здравословен цикъл на съня . Някои хранителни вещества във вашия режим на добавка могат да нарушат цикъла ви на сън, когато се приемат в неподходящо време.

bezsynie-problemi-sys-synq.jpg

Как времето влияе върху усвояването на добавките

Приемате ли всичките си добавки наведнъж сутрин или вечер, без наистина да мислите за времето? Причината, поради която времето има значение, е, че добавките осигуряват повече резултати в точното време и толкова по-добре се усвояват. 

Независимо дали добавката се приема първо на празен стомах или по-късно с голямо хранене, може да повлияе колко добре действително се усвоява хранителното вещество. С хранене добавките обикновено могат да се комбинират с други хранителни вещества и да се усвояват по-оптимално. Ако обаче чакате твърде дълго през деня, за да приемете определени хранителни вещества, има вероятност те да нарушат съня ви.

Добавки, които да приемате през деня и да избягвате преди лягане

С някои добавки времето на прием прави всичко различно. Ето добавките, които могат да повлияят на съня ви, ако се приемат преди лягане:

sfd-ashwaghanda-sport-200tab200serv-image_6082e6751d012_800x800.jpeg

Билки за повишаване на либидото

Някои от най-разпространените природни афродизиаци като корен от мака и ашваганда трябва да се приемат по-рано през деня и да се избягват през нощта. От друга страна, сминдухът и гинко билоба са по-добри стимулатори на либидото, ако предпочитате да ги приемате през нощта, тъй като те не стимулират цялата нервна система и представляват заплаха за съня ви.

now-foods-vitamin-a-d-10000400-iu-100-kapsuli-image_6103dcc7c50ab_800x800.jpeg

Витамин D

Човешкото тяло е еволюирало да абсорбира витамин D от слънцето. Специалистите казват, че ефектът от това е, че часовникът на тялото ви регистрира „през деня“, когато приемате добавка с витамин D. Тъй като витамин D е мастноразтворим, най-добре е да го приемате с пълноценно хранене, което включва здравословни мазнини. Стремете се да приемате витамин D със закуската или обяда, вместо с вечерята, за да избегнете смущения в съня си.

now-foods-vitamin-v-100-100-kapsuli-image_6109237d2e6ac_600x600.jpeg

Витамини от група В

Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че могат лесно да се абсорбират в кръвта ви, без да е необходимо да се приемат с храна. Добавката от витамин B комплекс може да поддържа по-високи нива на енергия, продължителна концентрация и дори здравословен апетит. За да извлечете пълните ползи от витамините от група В, не забравяйте да ги приемате сутрин с пълна чаша вода. Витамините от група В се комбинират с вода, за да се разградят, което може да има почти диуретичен ефект - още една причина да ги избягвате преди лягане.

fit-and-shape-multivitamini-protekt-60-kaps-image_61d6cd43913e3_800x800.jpeg

Мултивитамини

Тъй като мултивитамините съдържат различните витамини от групата B във формулите си, най-добре е да избягвате мултивитамините и преди лягане. Освен това, много мултивитамини са предназначени да помогнат за повишаване на енергийните нива и съдържат антиоксиданти и други енергизиращи добавки, от които можете да се възползвате през деня.

Най-добрите добавки за прием преди лягане

Добавките, които е по-добре да приемате преди лягане, включват тези, които помагат за съня, и хранителни вещества, които се усвояват по-добре по време на сън. Ето какви добавки трябва да приемате преди лягане:

cvetita-herbal-vitamin-s-sibirski-zensen-i-levzea-30-tabletki-image_6082e72bddfa2_800x800.jpeg

Желязо и витамин С

Ако приемате добавка с желязо, ще искате да я вземете с последното си хранене преди лягане за оптимално усвояване. Опитайте се да включите витамин С в храната си или изпийте чаша портокалов сок, ако желаете. Витамин С помага на желязото да се асимилира в кръвния поток в по-високи концентрации, което прави вашите добавки по-ефективни.