За какво говори пулсът по време на тренировка

Понася ли добре организмът ви усилията по време на тренировка? Доколко интензивно тренирате? Придържате ли се към натоварванията, чрез които най-добре ще решите поставените задачи? На всички подобни въпроси отговаря най-добре моментното състояние на пулса ви. Достатъчно е да следите честотата му, да знаете в какви негови рамки какво се случва в организма ви и да отчитате как ви действат промените му.

Основното за пулса
Това е ритъмът, с който сърцето изтласква кръвта по кръвоносните съдове. Той има строго индивидуални характеристики. Зависи основно от наследствеността, възрастта, пола, теглото; до каква степен сте физически активни или обездвижени; имате ли килограми над нормата; какво е здравословното ви състояние; на какви психофизически напрежения сте подложени; колко кафе сте изпили, колко е топло или студено и т. н.

В рамките на денонощието той е много динамичен и обикновено е най-нисък по време на сън и преди ставане. Може рязко да се ускори, ако някой неочаквано ви стресне, и за минути да се върне в нормата си. За здрав възрастен човек се приема, че пулсът е нормален в широките граници от 60 до 100 удара в минута.

Точно чувствителността на сърдечния ритъм и към най-малките промени в състоянието на организма, го правят отличен ориентир по време на тренировки.

Пулсът по време на тренировка
Най-важно за спортуващите е да знаят:
•    Колко е пулсът им в покой? Достатъчно е да го мерите няколко дни поред малко след събуждане, но преди ставане, и да сметнете средната му стойност.


•    Пулсът при аеробна тренировка (включително кардио) не трябва да достига повече от 60 – 80% от максималния за вас. Когато сте начинаещ и/или с твърде високо тегло, по-добре се придържайте към долните граници. Продължителността на тренировката не бива да надхвърля 30-40 минути.

•    Пулсът при анаеробна тренировка е между 80 и 90% от максималния. Това са големи натоварвания, които активират бързите мускулни влакна и осигуряват осезаем напредък. Възможни са за кратко време.

•    Сърдечен ритъм при екстремни натоварвания – 90 – 100% от максималния. Допустим е само за професионални спортисти при преследване на върхови постижения. Това е изключително опасна зона за сърцето на неподготвените и е добре да не стигате до тях. Разбира се, няма да получите мигновен инфаркт, все пак – организмът си има своите защити и много бързо ще откаже да работи при такова натоварване. Но по-добре не пробвайте.

•    Динамичността му – колко бързо се повишава с повишаване на натоварванията и колко бързо се успокоява при прекратяване на тренировката.

Определяне на максималния пулс
Оказва се, че от изключителна важност е правилното определяне на максималния за вас пулс. Най-разпространена е формулата 220 минус възрастта, която дава твърде общ ориентир, но пък е лесна за запомняне и използване. Ако сте дама, за вас е вариантът 226 минус възрастта.

Фитнес треньорите работят и с различни други формули. С голяма точност определя максимално допустимия сърдечен ритъм така нареченият Метод на Карвонен, който отчита и пулса ви в покой. Калкулатори според различните формули можете да намерите в мрежата. Ако обаче имате сърдечни проблеми, по-добре идете на лекар, който прецизно ще определи максимално допустимия за вас сърдечен ритъм.

Пулсът отчита не само интензивността на тренировката ви. Различният ритъм на сърцето е свързан с различен начин на енергийно осигуряване, а това определя дали горите мазнини или глюкоза и протеин.