Загарът – задължителен ли е за красивото тяло?

Съвременната представа за красавица – блондинка, брюнетка, червенокоска – непременно включва бронзово-шоколадов тен. По списания и филми мачовците също са със загар. Потъмнялата кожа в днешни дни е не само своего рода стандарт за красота, но и за модерност и успех.
 
В същото време освен за това, колко полезно е слънцето, всички знаят и за това, колко вредно е то – особено по средата на деня.
 
Откъде идва модата на бронзовия тен
Когато хората прекарвали деня на открито, изкарвайки хляба си, загорялата, потъмняла кожа се смятала за присъща на простолюдието. После времената се променили. Простолюдието влязло във фабриките, кожата му станала изпита, бледа и болнава. 
 
В началото на миналия век Коко Шанел свързва слънчевия загар с богатството, веселите компании, свободното време, пътешествията – все неща, за които мечтаят повечето млади хора. И така вече век шоколадовият тен е моден и желан. 
 
От време на време по-смели дизайнери се опитват да върнат почитта към естествения чар на светлата нежна кожа. Но колкото и да убеждават света, че е вулгарно и демоде да си загорял, светът явно не им вярва. В козметичните чантички на дамите и на господата все по-сигурно се настаняват продуктите за тен, добит без слънце, а салоните за красота рекламират скъпи и прескъпи процедури за добиване на шоколадова кожа, без да стъпвате на плажа.
 
За и против тъмния тен
Всъщност подобна дискусия би била безмислена, ако не касаеше здравето. От една страна престоят на слънце е полезен за организма, и то не само защото му помага да произвежда витамин D. Но пък прекомерното излагане на слънчевите лъчи без надеждни предпазни средства предизвиква мутации в клетките, които водят до ускорено състаряване, ранна поява на петна и бръчки и евентуални по-късни ракови образувания. 
 
Ултравиолетовите лъчения UVB и UVА предизвикват алергии, увреждат ретината, отслабват имунитета, играят ролята на спусък за онкологични заболявания на кожата и т. н. 
 
Как кожата придобива тен
Кожата потъмнява благодарение на меланина. Това е пигмент, който специализираните клетки – меланоцитите – произвеждат, за да я защитят от слънчевото изгаряне. Механизмът се е формирал хилядолетия. Колкото по-изложен на силно слънце е един човек по рождение, толкова по-тъмна е кожата му и толкова повече меланин произвеждат меланоцитите.
 
 
 
Ако сте родени на север, където вероятността от слънчево изгаряне е малка, вие сте по-светли  и вашите специализирани клетки са по-слабо продуктивни. Когато сте на морския бряг, сте застрашени от сериозно слънчево изгаряне и престоят ви на плажа без слънцезащитни средства е твърде рисков.
 
Дори когато имате няколко бани по рождение, първия ден останете под слънцето за не повече от 10-15 минути. Увеличавайте продължителността постепенно. За да се задейства защитният механизам с отделянето на меланин, кожата първо трябва да усети слънчевата заплаха. А това може да се окаже твърде болезнено за вас.
 
Как безопасно да се сдобиете с красив загар
С много търпение и внимание. Подговете се за този момент предварително. Проучете слънцезащитните продукти. Снабдете се с най-подходящата за вас серия. Освен такъв, който се нанася преди излагането на слънце, е добре да имате и за след това – за да охладите, подхраните и овлажните кожата си и да й помогнете да се възстанови по-лесно. Консултирайте се с лекаря си дали да използвате маслата, препоръчвани за по-бързо потъмняване.
 
Променете леко менюто си и включете в него много плодове и зеленчуци, богати на калций, каротиноиди, провитамин А, биоактивни съставки.
 
И най-вече – бъдете реалисти! Ако сте типичен блондин/ка, дори и да успеете да потъмнеете, то няма да е задълго.