Магнезий – ключов минерал за фитнес маниаците!

Магнезият е критично важен за производството на енергия и поддържането на здраво тяло. Дори минимален недостиг на този толкова важен минерал, може да компрометира здравето, особено що се отнася до спортисти и хора, които се занимават с усилен физически труд.

 

Магнезий – кратко представяне. Магнезият е един от най-универсално разпространените минерали както в земната кора, така и в организма. Участва в повече от 300 биохимични реакции във всички клетки и тъкани на организма.

 

Средният възрастен човешки организъм съдържа 22-26 г магнезий, от който 60% изгражда скелета, 39% е вътреклетъчен (20% е само в мускулите) и 1% циркулира извънклетъчно, например в кръвния серум, където нивата му могат да се измерят лабораторно. Нормалните серумни нива са около 0.7-1.0 mmol/Lили 1.8-2.4 mEq/L.

 

В организма значителна част от магнезия се намира в комплесно съединение с високоенергийното съединение АТФ (аденозинтрифосфат). АТФ е енергоносителят, който пренася и съхранява химичната енергия в клетките, и осигурява на тялото сила и издръжливост. Без АТФ или както го наричат още – „енергийната валута” на организма, изпълняването на редица дейности в различни условия, би било немислимо.

 

Кога се препоръчва суплементиране с магнезий? Хората, които имат завишени нужди от магнезий, са основно хипертониците, диабетиците, страдащите от коронарна сърдечна болест, мускулни крампи и безсъние; активно спортуващите и работещите в условия на физически и психически стрес, младите момичета, бременните и кърмачките; жените в менопауза и с остеопороза. Пациентите, лекувани с диуретици и сърдечни гликозиди също имат значителна нужда от магнезий.

 

Магнезиев дефицит.

 

-Ранни симптоми (лек недостиг):загуба на апетит, безразличие (апатия), объркване, умора, раздразнителност, безсъние, потрепване на мускулите, отслабване на паметта и нарушена способност за заучаване на нови неща;

 

-Умерен дефицит:сърдечно-съдови смущения - ускорен пулс (тахикардия), промени в ритъма;

 

-Тежък дефицит:крампи на мускулите (достигащи до гърчове); делириум, халюцинации, изтръпвания и загуба на чувствителност.

 

Ползи от приема на магнезий при спортуващите

 

Увеличава силовата издръжливост и подобрява представянето. Насърчава дейността на ензимите, необходими за синтеза на мускулни протеини. Важен е за изпълняването на движения, изискващи много добра подготовка, което го превръща в ключово хранително вещество за атлетите, които искат да подобрят атлетичното си представяне. В едно изследване например е установено, че волейболистите, които вземат между 250 и 350 mg магнезий дневно в продължение на 4 седмици, увеличили вертикалната височина на скока си средно с 3 cm, което е значително постижение.

 

Балансира производството на ключови хормони.Здравословният синтез на тестостерон и кортизол, е изключително важен за атлетите, а магнезият има първостепенна роля в поддържането на това равновесие. Спомага за правилното освобождаване на тестостерона и насърчава метаболизма на кортизола след тежки тренировки, чрез намаляване възбудимостта на нервната система.

 

Подобрява инсулиновата чувствителност.Неслучайно е известен като „минералът на инсулиновата чувствителност”. Той помага на тялото да метаболизира въглехидратите и същевременно влияе върху активността на хормоните, които контролират нивата на кръвната захар. По този начин създава перфектната метаболитна среда, необходима за поддържането на мускулна маса и добре оформено тяло.

 

Ускорява възстановяването.Насърчава възстановяването на тялото след интензивни физически натоварвания. Намалява възпалението, повишава антиоксидантната защита на организма и попълва енергийните запаси в мускулите. Въздейства успокояващо на централната нервна система, понижава сърдечния ритъм и допринася за спокойния сън.

Доверете се на най-пълноценната формула със съдържание на магнезий – Магнезиев комплекс на Nature’s Way!

 

Магнезий (магнезиев комплекс)на американската компания Nature’s Way е първокласен продукт с изключителнокачество. Съдържачист магнезий вотличносъотношение цитрат / оксид.

 

Магнезиевият комплекс на Nature’s Way осигурява оптимално необходимата на организма доза магнезий: 1 капсула е източник на 250 mg магнезий. За сравнение, много от продуктите с магнезий предоставят едва 50 – 100 mg в 1 капсула / таблетка – количество, което е крайно недостатъчно, за да може минералът да упражни максимално ползите си за организма.

 

Магнезиевият комплекс има добра абсорбция и разтворимост. Бързо отпуска мускулите, изключително подходящ при спорт. Регулира добре ритъма на сърцето и стабилизира костите. Осигурява много ползи срещу затлъстяване, диабет и хипертония.

Дейността на компанията Nature’s Way, USA датира от 1969 г., а асортиментът й включва повече от 700 продукти със сертифициран натурален произход, БЕЗ съдържание на ГМО, изкуствени оцветители и овкусители, млечни продукти, консерванти, захар, пшеница, мая и други алергени. Официален вносител за България: Ревита ЕООД